Is het opvragen van een taxatierapport verplicht bij het verkopen van mijn huis?

Wanneer je je huis gaat verkopen wil je dit waarschijnlijk tegen de best mogelijke prijs en met een succesvolle verkoop. Maar de vraag is of je altijd een taxatierapport nodig hebt? Het antwoord op die vraag is nee, het opvragen van een taxatierapport is niet verplicht bij het verkopen van een huis. Lees in deze blog alles over het taxatierapport.

De taxatiewaarde van een woning opvragen kan alleen via een officiële taxateur. Bij de koop van een huis is het namelijk verplicht de woning te laten taxeren om een hypotheek af te kunnen sluiten. De taxateur geeft een taxatierapport af en bepaalt hiermee de waarde van de woning. Een officieel taxatierapport is echter alleen nodig wanneer je een huis koopt. Bij de verkoop van een huis of vóór de koop van een huis, zijn er meerdere mogelijkheden om de waarde van de woning op te vragen.

Wie gebruiken een taxatierapport?
In de volgende gevallen heb je een recent taxatierapport nodig:
• Als je een huis wil kopen met financiering, ofwel: hypotheek;
• Als je de bestaande hypotheek wilt oversluiten;
• Als je een bestaande hypotheek wilt verhogen omdat je gaat verbouwen of op een andere manier gaat investeren in je huis;
• Als je aangifte doet van een successierecht;
• Als je de WOZ-waarde die de gemeente je huis toekent wilt aanvechten;
• Als je een opstalverzekering wilt afsluiten.

Eigenlijk kan er gezegd worden dat het taxatierapport een basis is die wordt gebruikt door geldverstrekkers om te bepalen of je wel of geen geld kunt lenen.