Stijging verbouwingskosten door schaarste aan bouwmaterialen en grondstoffen

Wie zijn huis wil laten verbouwen zal zeker hebben gemerkt dat het moeilijk is om vaklui te vinden. Veel bedrijven zitten tot over hun oren in het werk, waardoor er lange wachttijden zijn. Daar komt nu een extra probleem bij: schaarste aan bouwmaterialen en grondstoffen.

Minder productie door corona
Veel fabrikanten hebben aan het begin van de coronacrisis de productie afgeschaald omdat ze dachten dat de economie zou instorten en dat de vraag drastisch af zou nemen. Dat is niet gebeurd en voor sommige bouwmaterialen is de vraag zelfs toegenomen. Er wordt ook veel gehamsterd. Zo koopt Amerika veel houtproducten weg uit Europa, waardoor de internationale schaarste verder toeneemt en de prijzen alleen maar stijgen. Hierdoor is bouwen en verbouwen een stuk duurder geworden.

Hogere prijzen en langere levertijden
De schaarste is overal terug te zien: hout, staal, isolatie, maar ook deuren, keukens, pvc-pijpen, etc. De prijzen stijgen en de levertijden nemen fors toe. Veel aannemers moeten noodgedwongen de prijsstijgingen doorbereken aan hun klanten. Ook nieuwe offertes zullen hierdoor fors hoger uitvallen.

Hoe lang dit gaat duren is lastig te voorspellen. Waarschijnlijk zullen fabrikanten de productie opschroeven, waardoor de distributieketen weer op gang komt. Maar op korte termijn zullen de prijzen alleen maar verder toenemen en ook de levertijden. Hou hier dus rekening mee als je een verbouwing op de planning hebt.