SNEL BEZICHTIGEN, BESLISSEN EN OVERBIEDEN: GOEDE VOORBEREIDING IS DE SLEUTEL

De temperatuur op de woningmarkt loopt verder op. De concurrentie neemt toe terwijl de verkooptijd verder afneemt. Tegelijk stijgt het deel van de woningen dat boven de vraagprijs weggaat. Als je wil kopen moet je snel handelen. Een goede voorbereiding op je bezichtiging kan helpen om je kansen te vergroten.

Elf bezichtigingen per woning
Uit cijfers van Makelaarsland blijkt dat het aantal bezichtigingen per woning flink is toegenomen. Kwamen vorig jaar mei nog vijf kopers naar een woning kijken, inmiddels is dat opgelopen naar elf. In de vier grote steden in de Randstad is dat gemiddelde zelfs veertien, tegen zes een jaar geleden.

“Die aantallen komen misschien niet als enorm over, maar wat niet vergeten moet worden is dat het gaat om alle koopwoningen, dus appartementen van twee ton tot grachtenpanden van een miljoen of meer. Overal zien we de trend dat het aantal bezichtigingen toeneemt”, zegt Gijs van Wijgerden, directeur bij Makelaarsland.

84 procent verkocht boven vraagprijs
Dat de markt flink oververhit is blijkt ook uit het percentage woningen dat weg gaat boven de vraagprijs. Het percentage overbiedingen lag in mei op 84 procent. Dat was nog iets meer dan in april toen het al vier op de vijf was. Over de eerste vijf maanden van het jaar is het percentage woningen verkocht boven de vraagprijs 73 procent.

Naast biedingen en bezichtigingen stijgt ook de verkoopsnelheid. In de twintig grootste steden duurt het nu gemiddeld zes weken voordat huizen een nieuwe eigenaar hebben. Dat is weer een week minder dan vorige maand. In de rest van Nederland ligt dat gemiddelde nu op twee maanden. Dat is ook een stuk sneller dan vorig jaar.