WONINGBEZICHTIGINGEN MEER DAN VERDUBBELD

Het aantal woningbezichtigingen is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsland. Waar je vorig jaar gemiddeld vijf concurrenten had bij een bezichtiging, zijn dit er nu elf. Gijs van Wijgerden is directeur van Makelaarsland en praat met BNR over de overspannen woningmarkt.

Volgens hem is de krapte op de woningmarkt goed nieuws voor de verkoper, maar wat minder voor de koper en makelaar. ‘Je ziet dat het aantal transacties van huizen gedaald is. Aan de andere kant zie je dat er steeds vaker een aankoopmakelaar wordt ingeschakeld, dus daar ligt een nieuwe uitdaging. Mensen worden onzeker en willen graag een stukje begeleiding.’

De woningmarkt zit op slot vanwege verschillende factoren, stelt de directeur. ‘De hypotheekrente is laag, waardoor je goedkoop kunt lenen en er is een drastisch tekort aan aanbod. Hierdoor gaan mensen vechten om woningen.’

Wildgroei
Door de krapte is er een wildgroei aan makelaars ontstaan. ‘We moeten daarom zorgen dat we een heldere kwaliteit uitstralen met elkaar, maar de klant kiest altijd zelf. Die bepaalt met wie hij of zij in zee gaat,’ zegt Van Wijgerden.

Hij erkent dat ook de makelaar een rol heeft het opdrijven van de huizenprijzen. ‘De verkoper wil de maximale prijs hebben, en uiteindelijk is er altijd iemand die wil bieden. Het is een kwestie van vraag en aanbod dat uiteindelijk bij elkaar komt. Omdat de markt nu zo overspannen is en er weinig aanbod is, lopen de dus prijzen op.’